دُژَنپَشت

tarikh , farhang, tamadoone iran

 

پازند:

اصولا پازند مرکب است از پا + زند.ریشه کلمه در اوستا باید پئی ازانتی باشد و آن اصطلاحا عبارت است از زبان پهلوی هزوارش.
پازند کخپه بسیار به فارسی نزدیک است گزارش زند است؛به این معنی که از تفسیر پهلوی اوستا(زند) واژه های آرامی را بیرون کرده و به جای آن ئاژه های ایرانی آورده اند.و از خط پهلوی به خط اوستا نقل داده ،پازند نامیده اند.امروزه مفداری از نوشته های پازند،که بخشی از آنها را میتوان تفسیر برخی از قطعات اوستا شمرد،و بسا بسیاری از نسکها و جستارها را به همین زبان در دست داریم.در جز خرده اوستا نیز به یک رشته ادعیه مختصر پازند بر میخوریم.
گزشته از اینکه این اسناد پازند گنجینه ای است از واژه ها و ممکن است خواستاران زبان پاک و بی آلایش پارسی را از واژه های بیگانه بی نیاز سازد،از لحاظ اخلاقی نیز گنجی است شایگان که هر ایرانی نژاد از آنها بهره مند تواند شد.گویند نخستین سخن از نامه پازند/آنست که به مردم بد اصل مپیوند.مقداری از ادعیه مختلف که به زبان پازند در قرون مختلف نوشته شده ،درنسخ مختلف خرده اوستا گردآوری شده است.
برخی مفسرین مانند گلدنر ،قطعات پازند را در تفسیر خود نیاورده اند ولی اغلب آن را جزو خرده اوستا آورده اند.برخی ادعیه پازند که در نسخ خطی آمده و از ادعیه مفروف زرتشتیان است از این قرار میباشد:

الف)پَتِتها(توبه نامه ها): پتت آذرباد مهراسپندان،پتت ایرانی ،پتت خود،پتت ودردگان(درگزشتگان)

ب)آفرینها(یک دسته نمارها و نیایشهاست):آفرین اردافروش، آفرین پیامبر زرتشت،آفرین گهنبار، آفرین بزرگان ،نیایش تندرستی، اندرز گواه گیران(پیمانک ختای-پیمان کدخدائی یا خطبه عروسی که نزد پارسیان هند گجراتی هود اشیرواد نام دارد)،نام ستایش و....
در میان نامه های پازند سه نامه را که سودمندتر است و باید در ردیف مآخذی که از پارسی باستان و اوستا و پهلوی به جا مانده به شمار آوریم و از سرچشمه های بسیاری از واژه های پارسی بدانیم عبارتند از:دانای مینوی خرد،ائوگمدئچا،اَیاتکار جاماسپیک. خلاصه اینکه پازند زبانی است واسطه میان زبان پهلوی و پارسی کنونی.متون پازند را گاه به خط اوستایی مینوشتند و گاه به خط پارسی.
برای روشن شدن نامه ها شرحی کوتاه در زیر آمده است:

مینوی خرد:
مینوی خرد یا مینوگ خرد.یکی از نسکهای گرانبهای دینی است که تقریبا11000 کلمه پهلوی دارد و شامل شصت و دو پرسش و پاسخ پیرامون دین مزدیسنی(زرتشتی)است.مینوی خرد را آموزشهای خرد(عقل) آسمانی یا روح العقل گویند.این متن از مینوی خرد گزیده شده است:«از برای روان ،رادی و از برای همگان،راستی و از برای ایزدان،سپاسداریو از برای خویشتن،دانش و از برای هر کاری فروتنی و از برای آسایش گیتی ،شکست اهریمن و دیوان خوشتر.»

ائوگمدئچا:
نسخه پازندی و یکی از نامه های پهلوی و سرچشمه بسیاری از واژه های پارسی است،مشتمل از 29 فقرهاز اوستا که 280 واژه دارداین نامه راجع به حقانیت مرگ است و توصیه بدانکه انسان باید همواره منتظر و آماده آن باشد.ائوگمدئچا یکی از بهترین نامه هایی است که از آئین مزدیسنا به جا مانده و میتوان گفت موافق دین زرتشتی است و نویسنده آن در اطلاع کاملی از دین خود داشتهاست.ائوگمدئچا درچم سخن گفتن،خواندن،نامیدن،یادگرفتن و فراخواندن است.گزیده ای از متن :«ای اهورا مزدا ترا میخوانیم و از تو میخواهیم و آرزو میکنیم که چنین باشیم،یا بهتر ستایشگران و سرود گویان تو باشیم و در این راه پایدار بمانیم»

اَریاتکار جاماسپیک:
نامه ای که بسیاری از واژه های پارسی در آن یافت میشود و مانند دیگر نسکهایی است که شناسانده شد، یادگار جاماسپ هم خوانده میشود.

posted by شارمین مهرآذر @ 2:49 PM,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

other points

بخشهای وبلاگ

John lives in Toronto and is a freelance illustrator and a designer/animator for CHUM Television. He writes about , design, and visual culture under the pseudonym Robot Johnny

مهمترین لینکها و سایتها

Claire Robertson is an illustrator and toy from Melbourne, Australia. While her illustration clients have included The New York Public Library, Scholastic and Cambridge University Press, it’s her blog Loobylu.com that brings her the most joy and which has attracted the most attention with rave reviews in the Wall Street Journal, WIRED Magazine and The Guardian.

About This Blog

کانون خردگرایی شعوبیه بر پایه راستی و منش پاک و بر سه بنیان پندار،گفتار و کردار نیک پایه گذاری شده و هدفش از نقد ادیان و خرافات تنها برای نشر آگاهی است. کانون به هیچ حزب و دسته سیاسی وابسته نیست و مستقل کار میکند.برای عضویت پس از خواندن قوانین کانون میتوانید به ما ایمیل بزنید تا آگاهی بیشتری به شما در این رابطه داده شود.

Contact Us

This is an open source template, which means that you are free to use it in any way you want to without any obligations. If you decide to use this template, I kindly ask you to leave the "Design by Andreas Viklund" link in the footer. I am also interested in seeing how my templates are used, so feel free to send me an e-mail with a link to your page. If you want more templates to choose from, check out the sites in the "Favorite links" menu to the right!

به ایران بیاندیش آزادی در دستان ماست

فرهنگ ایرانی گوید گستاخ باش تا شک کنی و شک کن تا بیاندیشی

جرات اندیشیدن داشته باش

آگاهی سرآغاز آزادی است

Archives

Previous Posts

آثار احمد کسروی

Links

براي عضويت در خبرنامه سايت ايميل خود را وارد كنيد.

Logo


make money online blogger templates

در صورت فیلتر تارنگار کانون جلوی آدرس اصلی کانون عدد1 را بگذارید اگر موفق نشدید با ما تماس بگیرید. تارنگار کانون را به دوستان خود معرفی کنید.